A legfontosabb általános tudnivalók a vízlágyítók működéséről

A vízlágyító berendezés működése, és felépítése


Oszlopos vízlágyító berendezések felépítése:

 

6 lakásos társasház.JPG


1. Oszlop gyantával feltöltve – itt történik az ioncsere
2. Vezérlőfej, elektronika – a készülék lelke, ez vezérli az egész rendszert
3. Bypass egység
4. Sófelszívó egység és sóóldó tartály külön (lásd képen a kék henger alakú tárolót) – itt történik a gyanta regeneráláshoz szükséges só tárolása és feloldása is.


Kabinetes vízlágyító berendezések felépítése:

 

midnight-vizlagyito-funkciok.jpg


1. Oszlop gyantával feltöltve – itt történik az ioncsere
2. Vezérlőfej, elektronika – a készülék lelke, ez vezérli az egész rendszert
3. Bypass egység
4. Sófelszívó egység
5. Kabinet (külső műanyag burkolat, ami egyben az esztétikus megjelenést is kölcsönzi) – itt történik a gyanta regeneráláshoz szükséges só tárolása és feloldása is.

6. Gyanta klórozó*

 

*minőségi vízlágyító berendezés regeneráláskor a gyantaágyat megfelelően mossák át, a gyanta nem tömődik, össze nem fertőződik be. A gyantaklórozó létét az olcsó berendezések léte indokolja, melyek nem képesek a gyantaágy normális kezelésére, így az befertőződhetnek

 

A vízlágyító berendezés üzemelése során a vezérlőfej mechanikai működése biztosítja a lágy víz termelés és a gyanta regenerálási folyamatok teljesen automatikus végrehajtását.

 


 

Vízlágyító berendezések működéssel kapcsolatos alapfogalmak


Lágyítás:


A vízlágyítás során a kezeletlen vezetékes víz belép az ioncserélő gyantát tartalmazó oszlopba. Itt felülről lefelé haladva áramlik át, közben a gyanta kicseréli a kalcium, magnézium ionokat nátrium ionra. A kész lágyított víz az oszlop alsó szűrőjén keresztül távozik a vezetékes hálózatba.


Regenerálás


A regenerálás nagy tisztaságú NaCl oldat felhasználásával automatikusan történik. A gyanta regenerálása során a kalcium és magnézium ionokat leválasztjuk a gyantáról, és helyére ismét nátrium ionokat juttatunk. Ez gyakorlatban úgy történik, hogy a berendezés telített sólét szív fel a sóoldó tartályból. A sóóldat gyantán történő átáramlás közben történik meg lényegében a regenerálás. A kilépő folyadék a csatornába távozik.

 

A vízlágyító regenrálásának módjai

 

 • Egyenáramú regenerálás (gyorsabb folyamat):

 

A sóóldat az oszlopban felülről lefelé áramlik át a gyantán regeneráláskor. Hátránya, hogy az összetömődött gyantát nem mindig tudja megfelelően fellazítani, a gyantában alagutak, csőkapillárosok alakulhatnak ki, minek következtében a sóoldat nem mossa körbe teljes gyantaszemcséket, így regenerálás nem lesz tökéletes, ráadásul az összetapadt gyanta akár be is fertőződhet. A felülről lefelé áramló oldat az oszlop tetején lévő leginkább vízkővel telített gyantáról kezdi leoldani a kalcium és magnézium ionnal, és lefelé áramolva az alul tisztább gyantát is akár újra vízkővel telítheti, amit újabb mosási ciklussal illetve sóoldattal kell átmosni. Ez a regenerálási mód 2-3 szoros vizet és sót használ, mint az ellenáramú regenerálással működő készülékek. A tökéletlenül regenerált gyanta nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint amit elvárhatnánk tőle, és ez sokszoros üzemelési költségnövekedést eredményez.

 

 • Ellenáramú regenerálás (lassabb folyamat):

 

A sóóldat az oszlopban alulról felfelé áramlik. Ez esetben a gyanta alulról fellazul, tömörödöttsége megszűnik, a sós oldat a gyantaszemcséket teljes felszínén tudja regenerálni. A sóoldat a gyantáról leválasztott vízkövet és egyéb lebegő szennyeződéseket a gyantaágy tetején lebegő szennyeződésekkel együtt a szennyvízkivezetőbe üríti. A regenerálás hatásfoka fele víz és só felhasználásával is nagyságrendekkel jobb! A gyantaágy aljára nem tud beülni szennyező anyagok a gyanta sosem fertőződik, mivel nem tömődik össze.
Azok a készülékek amelyek ellenáramú regenerálással működnek gazdaságosabbak, sokkal kevesebb sóóldat is elég a gyanta tökéletes regenerálásához, így kevesebb a só és vízfelhasználás. Az ellenáramú regenerálás a gyanta élettartalmát is jelentősen megnöveli.


Info: Az egyoszlopos vízlágyító berendezések a regenerálási ciklusban nem tudnak lágy vizet adni, ezért fontos, hogy a regenerálást olyan időszakra állítsuk be, amikor nincsen vízhasználat. Ezzel elkerüljük, hogy kemény víz kerüljön a hálózatba! 

Vízlágyító berendezések só tárolásának módjai


Minden vízlágyító működéséhez elengedhetetlen a só használata, hiszen a gyanta regenerálása a sóból készült oldattal történik. Ezt a vízlágyító sót valahogy tárolnia kell a készüléknek.
A só tárolás módja alapvetően meghatározza a berendezés gazdaságosságát, és hogy mennyibe kerül nekünk a készülék éves fenntartási költsége.


Hagyományos só tárolás (olcsóbb idő és mennyiségvezérelt vízlágyítók)

 

 • Két regenerálás közt a kabinet vagy a sótároló tartály aljában folyékony sóóldat van. Mikor a berendezés megkezdi a gyanta regenerálását, ezt az oldatot szívja fel, ezzel mossa át a gyantát.

 1. Hátrányok:

BlueSoft.jpg

Az ilyen tárolást alkalmazó berendezésekben a sólé párolog, kicsapódik, a só-granulátum összetapadhat, tömbösödhet, só hidakat hozva létre. Ha ezt nem vészük észre, akkor előfordulhat, hogy belenézve a készülékbe úgy látjuk, hogy teli van sóval, valójában alul már nincs semmi. A készülék ez esetben is regenerál, de mivel alul nincsen só így csak sima vizet szív fel, amivel a gyantát nem tudja regenerálni. Ennek következménye hogy a rendszerben kemény víz kerül. Az ilyen típusú lágyítókat nem lehet tökéletesen beállítani, így sokszor azzal szembesülnek a használók, hogy a kabinetben nem só van, hanem csak víz, vagy valamilyen töménységű sóoldat. Ezért pótolják a sót, de az "eltűnik" a kabinetből két ciklus közt, és ilyenkor "borulnak" ki az emberek, mert rájönnek, hogy a gépbe állandóan sót kell önteni, ami folyamatos odafigyelést igényel. 

 

Mivel a beeresztett folyadékmennyiség állandó, a készülék minden egyes regeneráláskor ugyanannyi vizet használ fel. Ez meghatározza a só fogyasztás is, ami mindig ugyan annyi.
Ez pedig szintén meghatározza a készülék üzemelési költségét. Az ilyen készülékeknek magas a fenntartási költsége, hiszen ezek a készülékek nem tudják változtatni az oldáshoz használt víz mennyiségét.


Vannak olyan készülékek, ahol ezt manuálisan át lehet állítani, de ez nem életszerű, ugyanis ahhoz, hogy megfelelő beállításokat elvégezzük naplózni, kellene a vízfogyasztást, amit valljuk be…ki az aki megcsinál? Amennyiben valaki ilyen készüléket ajánl, az lehet jó marketingszöveg, de a valóságban semmi értelme nincs azon felül, hogy rögtön többet kérnek érte.

 

Száraz só tárolás

 

 • A vízlágyító csak a regenerálás megkezdésekor ereszt vizet a kabinetbe, megtörténi a sóóldás, és az oldatot azonnal és maradéktalanul fel is szívja. Két regenerálás közt a kabinetben a só száraz állapotban van.

 

 1. Hátrányok: Nincs

 

 • Előnyök: nincs só párolgás, só-összetapadás, só híd sem képződik. A száraz só tárolás az alapfeltétel ahhoz, hogy adott készülék, változó mennyiségű vizet tudjon használni regeneráláshoz. A változó mennyiségű vízadagolás következménye, hogy változó mennyiségű sót fog feloldani, aminek következtében ezek a berendezések mindig sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők, mivel kevesebb vizet és kevesebb sót használnak.


A vízlágyító berendezések regenerálásának technológiai folyamatai

 

Száraz só tárolás és intelligens vezérléssel rendelkező vízlágyító esetén

 

 • 1. Sóoldó tartály betöltése lágyvízzel tölt
 • 2. Sófelszívás + lassú mosás (kb.80 perc tökéletes regenerálás) alulról felfelé - ez az ellenáramú regenerálás
 • 3. Visszamosás - lentről felfelé
 • 4. Gyorsmosás - vagy öblítés - fentről lefelé visszatömöríti a gyantaágyat

 

Hagyományos sótárolás és hagyományos mennyiségvezérelt vízlágyító esetén

 

 • 1. Visszamosás - alulról felfelé nyers csapvíz
 • 1. Sófelszívás + lassú mosás (kb.30 perc) - fentről lefelé
 • 3. Gyorsmosás - fentről lefelé
 • 4. Sóoldó tartály betöltése - lágy víz vagy kemény víz típus függvénye

 

Sóoldó tartály betöltése (betöltés)


A víz fentről lefelé áramlik az oszlopban, de a kilépő víz a sóoldó tartályba folyik, ahol oldatot képez a benne lévő sóval. Ez a folyamat idővezérelt, hogy a túltöltési problémákat elkerüljék, a sóoldó tartályba biztonsági szelepet építenek. A betöltés időrendje és módja az egyes készülékek só tárolási módját, és a vízlágyító só fogyasztását is meghatározza.

 

 1. Az egyszerűbb készülékeknél ez a folyamat a ciklus végén található, a betöltött víz mennyisége nem szabályozható, így a sóoldathoz elhasznált sómennyiség is állandó.

 

 • Az intelligens vezérléssel szerelt vízlágyítóknál a betöltés a regenerálási ciklus kezdete. Az intelligens vezérlés szabályozni tudja, a betöltött víz mennyiségét, ez pedig meghatározza a felhasznált só mennyiségét.

 

 • Ha a készülék kevesebb vizet tölt be, akkor kevesebb só fog feloldódni, így a készülék üzemelése gazdaságosabb.

 

Sófelszívás + Lassú mosás: A vízlágyító regenerálási folyamatának ez a leghosszabb ciklusa. Magát a felszívás idejét és mennyiségét (hogy mennyi sós folyadékot szívjon fel a gép) nem lehet szabályozni, ezért amennyi sóoldat van, a tartályban azt gyakorlatilag teljes egészében elhasználja a készülék. Nagyon fontos, hogy ezt mennyi idő alatt végzi el a készülék. Amennyiben ez a folyamat gyors (egyszerűbb vízlágyítók) abban az esetben a gyanta regenerálása nem tökéletes, a nátrium visszapótlás kisebb, így a gyanta ioncsere képessége is kisebb lesz. Ennek gyakorlati megnyilvánulása ami számunkra fontos: kevesebb lágy vizet ad le a készülék, gyorsabban kell újra regenerálnia, ez miatt több sót és vizet használ - drágább lesz az üzemelés!

 

 • (az intelligens vízlágyító tudja szabályozni a betöltési vízmennyiséget)


A sófelszívás (hosszú siklus kb. 80 perc)kb. a ciklus feléig tart, miután az sóoldat elfogyott, a berendezés tiszta vizet áramoltat tovább. A lassú mosás akkor kezdődik, amikor a sóoldó tartályból a sólé elfogy. Ekkor a sóoldó tartályban lévő szelep lezár, így ezzel megakadályozza, hogy az injektor levegőt szívjon az oszlopba. A lassú mosás alatt megtörténik a sóoldat leszorítása a gyantatöltetről.

 

Visszamosás: A visszamosás során a víz alulról felfelé haladva átáramlik az ioncserélő gyantán, fellazítva a gyantatöltetet. A felgyülemlett mechanikai szennyeződéseket eltávolítja a gyantából. A folyadék a csatornába távozik.


Gyorsmosás vagy öblítés: A gyorsmosás során a víz felülről lép be a gyantatartó oszlopba és a gyantatölteten felülről lefelé haladva átáramlik, majd az alsó szűrőn keresztül távozik a csatornába. Ez alatt történik meg a regeneráló oldat nyomainak eltávolítása és a megfelelő vízminőség beállítása, illetve a gyanta visszatömörítése.

 

Amennyiben szeretnél otthonodra szabott komplex ajánlatot kérni, kérlek, töltsd ki a lenti táblázatot.

A táblázat elküldését követően kollégánk telefonon keresztül is felveszi veled a kapcsolatot.

 


Név: *

Település: *

Email cím: *

Telefonszám: *

Átlagos vízfogyasztás havonta (m3):

Vízkeménység:

Egyéb fogyasztó a hálózaton:

Lágyítani vagy tisztítani szeretne:

Bekötés feltételei:

Üzenet:

Csapvíz vagy Kútvíz:

Fürdőszobák száma:

Egyéb fontos szennyezőanyag a vízben:

Más szennyeződés:


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Nagyon elégedett vagyok a Pi-víztisztítómmal, olcsó a fenntartása, finom és egészséges vizet ad. Korábban kisfiamnak a horror árú babavizeket vettem, a Pi-vízzel sokkal olcsóbban jövünk ki!!

Tóthné Szalay Bori - Budapest

Az edzőm ajánlotta a pi-vizet. 25 kilót már fogytam, de maradt még rajtam pár kiló felesleg, ami sehogy se akart lemenni. A pi-víz rendbe tette az anyagcserémet, és csak 3 kiló választ el...

Kiss Tamás - Budapest

Szia Pèter! Szeretnèk visszajelzèst adni a víztisztítóról. Nagyon praktikus, dizájnos, könnyen használható kèszülèk, ès nagyon jó ízű vizet kèszít, enyhèn èdeskès, olyan mintha egy tiszta alpesi forrásból innèk. Ez a kèszülèk egyedi a piacon, az íz világ mellett számomra az is fontos volt, hogy programozhatom a vizet kristályokkal. Mindent tud! Köszönöm. Pèter szemèlyèben pedig egy hozzáèrtő szakembert ismertem meg. További sok sikert kívánok!

Horváth Anita - Budapest 13.ker.

Kedves Péter! Ma megérkezett a víztisztító készülék. A csomagban minden megvolt épségben és hiánytalanul. Nagyon köszönöm az ajándékokat!!! A készülék összeszerelve és most az első adag víz folyik át rajta.

Csintalan Zsuzsanna - Hatvan

Köszi, megszerettem a pi-vizet! Viccet félretéve örülök, hogy rászántam magam a víztisztítóra, jó érzés, hogy tettem valamit az egészségünkért. A kávé egyébként sokkal finomabb pí-vízből:))

Horváth Tamás - Monor

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

Kedves Péter! Ma megérkezett a víztisztító készülék. A csomagban minden megvolt épségben és hiánytalanul. Nagyon köszönöm az ajándékokat!!! A készülék összeszerelve és most az első adag víz folyik át rajta.

Csintalan Zsuzsanna - Hatvan

Köszönöm a gyorsaságot és a precizitást. Tegnap már meg is kaptam a csomagot hiánytalanul....

Nánási Imre - Dorog

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-42
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

info@piviztisztito.hu

Tel.: +36 30 379 0087

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója.

2462 Martonvásár, Szent László út 5.

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés