A vízlágyítás módszerei - ioncserés, mágneses vagy vegyszeres - mi a különbség, mikor melyik ajánlott?

A vízlágyítás módszerei

 

1.) Forralás


vizko_edeny.jpg

Ezzel a módszerrel csak a vízben lévő változó keménységet okozó karbonátok egy részét lehet eltávolítani, ugyanis ezek a hőmérséklet emelkedésére kicsapódnak. (pl. CaCO3, vagyis a kalcit, más néven mészkő).

 2.) Polifoszfátos vízlágyítás

 

polifoszfat_vizlagyitas.jpgBár az élelmiszer-higiéniai előírások lehetővé teszik, hogy korlátozott mennyiségű polifoszfáttal dúsítsuk az ivóvizet a vízkő és a korrózió kialakulásának megelőzése érdekében, de az ilyen lágyított víz nem fogyasztható.

 

Ezt a módszert főleg helyi vízlágyításra használják. A mosógépben, mosogatógépben fűtésrendszer vizében megakadályozza az ártalmas vízkő lerakódását.

A feloldódott polifoszfát kristály burkot képez a keménységet okozó kálcium- és magnézium ionok köré, ezáltal oldatban tartja őket és megakadályozza azok vízkő formában történő lerakódását, megtapadását zárt térben lévő felületeken (csővezetékek, tartályok, kazánok, vízmelegítők, stb.).


FHPRA2 Polifoszfát adagoló.jpgNincs szükség adalékanyagok használatára a mosásnál, mivel a polifoszfát védi a fűtőszálat a vízkő lerakódásától. A mosáshoz kevesebb mosópor is elég és a mosás is hatékonyabb lesz. Mivel a szűrőházban lévő polifoszfát kristály feloldódik a használat során, így azt a víz minőségétől és kemyénységétől függően 3-4 havonta pótolni kell.

 


Polofoszfát adagolók>>>

 

 


 

3.) Mágneses vízlágyítás, vízkezelés

 

piviztisztito_vizlagyito_flodravin_aquativ_plusz.jpgLegyen szó bármely gyártmányú, típusú (állandó mágnessel, elektromágnessel, vagy impulzus üzemben működő) szerkezetről is: a lényeg a mágneses tér vízre kifejtet hatásában áll.


Dipól molekulák – a csővezetékben áramló, töltéssel rendelkező részecskék (ionok) – sokaságáról lévén szó a mágneses térnek hatása van a vízre. Ráadásul a víz nem pusztán H2O, a hidrogénnek vannak izotópjai (deutérium, trícium) is, és a víz molekulái összetett „"kristályszerkezetekké” kapcsolódnak össze.

 

A mágneses térben áramló töltésekre hatással van a Lorenz erő, ami a részecskék eredeti mozgásirányát megváltoztatja. Ideális esetben a töltött részecskék körpályára kényszerülnek, aminek az eredménye, hogy az ellenkező előjelű töltések találkozási valószínűsége megnő. Az oldott anyagok kristálycsírái jönnek létre, amelyek már nem kitüntetett polarizáltságúak. Bár ezek képesek valamelyest növekedni, az áramló folyadékkal tovább haladnak és nem tömörödnek össze, nem rakódnak le a technológiai berendezések belső felületén. 

              pehely.jpg          pehely2.jpg

Kezelés előtti vízszerkezeti állapot

A képen jól láthatók, a kalciumkarbonát (vízkő) kristályok korallszerű, vagy hópihe szerkezetű alakzataia körökön belül láthatók. Ezeket a kapaszkodó körmökkel jelenlevő kristályokat bontja szét és alakítja hasábos szerkezetüvé az eljárásunk.

 

Kezelés utáni vízszerkezeti állapot

A képen jól láthatók, a kalciumkarbonát (vízkő) kristályok átalakulást követően hasábos szerkezetüvé váltak. Megszünt a kapaszkodásra képes szerkezet. A hasábos szerkezetü kristály egymásról legördül, és pozitív töltésüvé vált!

  

Ez a laza szerkezetű csapadék egyszerű átmosással könnyen eltávolítható.

 


 

A Mágneses vízlágyító (KEZELÉS) előnyei: 


 • Könnyen, csőbontás nélkül, mindenféle csőre felszerelhető
 • Karbantartást nem igényel
 • Vegyi anyagok és só hozzáadása nélkül működik, környezetbarát
 • A víz minőségét nem változtatja meg
 • Helyigénye kicsi: 30-50 cm
 • Vízkezelő képesség: 3 köbméter/óra átfolyásig
 • Maximális vízhőmérséklet: 90°C
 • Minimális üzemi költség
 • olcsó beszerzés 20.000 Ft körüli ár.

 


 

Mennyire hatásos a mágneses vízlágyítás (vízkezelés)

 

A kérdés korrekt megválaszolásához először tisztázni kell, hogy a vízlágyítás és a vízkezelés két különböző fogalom, két különböző technika.


A vízlágyítás a keménységet okozó, vízben oldható, kalcium- és magnézium sók részleges vagy teljes kivonását jelenti, vagy a kalcium- és magnéziumionok általában nátriumionokra való cserélését.


Ebben az állandó mágnes (vagy az elektromos vezető mágneses tere) nem segít. Sajnos a mágneses elven működő vízkezelő berendezéseket tévesen még a forgalmazók is "vízlágyító" alkalmatosságként hirdetik, reklámozzák.

 

 • A speciális (igen erős) mágneses mezővel kezelt vízből kivált vízkő nem kalcit, hanem aragonit típusú rácsban kristályosodik ki. A kalcit kristály erősen tapad, és jól növekedik a felületeken, eltávolítása nehéz.

 

 • Az aragonit típusú vízkő púder finomságú szemcsékből áll, a felületről könnyebben eltávolítható, vagy áramló rendszerekben ki sem rakódik.

 

A mágneses vízkezelés (nem vízlágyítás, hanem vízkezelés), bár nem engedi a vízkövet kirakódni (kikeményedni), azonban megközelíteni sem tudja az ioncserés vízlágyítás hatékonyságát és eredményeit.
Milyen esetben érdemes mindenképpen mágneses vízkezelő berendezést választani?


 • Minden olyan esetben, ha nincs elég helyed egy lágyító elhelyezéséhez (vízóra utáni, de gépészet előtti fagymentes, vízmentes helyiség ), vagy a kialakítás költsége irreálisan magas lenne.
 • Olyan társasházban vagy panellakásban laksz, ahol a hidegvíz és a meleg víz külön vezetéken érkezik, a melegvizet központilag állítják elő (ebben az esetben vízkőrönkén 1-1 db. lágyítót kellene beüzemelni, ami helyigényes, és nagyon drága is lehet, de a legnagyobb gondot az okozza, ha túl magas a melegvizes ágban a belépő víz hőmérséklete….ez esetben nem is lehet rákötni lágyítót, vagy csak speciálisat)
 • Hétvégi házban, ahol csak szezonális a vízhasználat, illetve a fűtés is alkalmankénti

 

 

Mágneses vízkezelő berendezések >>>

 


 

Ioncserélő vízlágyító technológia


A vízlágyító berendezés nagy tisztaságú ioncserélő gyantával van feltöltve. Ennek a speciális gyantának kicsi a kötődése a nátriumhoz, viszont nagy a kalciumhoz és magnéziumhoz. A vízlágyítás során a kemény, víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol ioncserével megtörténik a vízlágyítás. A berendezés ioncserélő gyantatöltete a Kalcium és Magnézium ionokat, Nátrium ionokra cseréli, amelyek magasabb vízhőmérsékletnél sem válnak ki.

 

ioncsere_vizlagyito.jpg

 

A gyanta töltet egy idő után elveszíti a nátrium tartalmát (vízlágyító) kapacitását. Ekkor tekintjük a gyantát lemerültnek, hiszen telítődött kalcium és magnézium ionokkal, így többet már nem képes felvenni, ezért regenerálni kell.

 

 • Ca(HCO3)2+2Na-R = Ca-R2+2NaHCO3
 • Mg(HCO3)2+2Na-R = Mg-R2+2NaHCO3
 • CaSO4+2Na-R = Ca-R2+Na2SO4
 • MgSO4+2Na-R = Mg-R2+Na2SO4
 • CaCl2+2Na-R = Ca-R2+2NaCl
 • MgCl2+2Na-R=Mg-R2+2NaCl

 

Vízlágyító gyanta regenerálása, továbbiakban regenerálás...


vizlágyito_gyanta.jpgA regenerálás nagy tisztaságú NaCl oldat felhasználásával automatikusan történik. A gyanta regenerálása során a kalcium és magnézium ionokat leválasztjuk a gyantáról, és helyére ismét nátrium ionokat juttatunk. Ehhez jelentős nátriumfelesleget kell létrehozni.


A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy a gyantát átmossuk 10%-os NaCl oldattal. Az átmosás során az oldatból visszajutnak a nátrium ionok a gyanta aktív kötő csoportjaihoz, míg a kalcium és magnézium ionok az öblítővízzel távoznak a csatornába.

 A keménységet okozó kalciumon és magnéziumon kívül a vízben még számos más elem is megtalálható. Ha ezek közül a vas-, vagy mangántartalom magas, akkor az ioncserélő gyanta részben visszafordítható, de akár visszafordíthatatlan károsodást is szenvedhet. A gyantára lerakódott szennyezőanyagok anyagok csak egy része távolítható savazással, ezért a biztonságos működéshez a vízlágyítót csak ivóvíz minőségű vízzel szabad üzemeltetni.

 

Amennyiben valaki pl. kútvizet szeretne lágyítani abban az esetben mindenkép vízminőségi vizsgálatot kell kérjen, hogy kiderüljön milyen egyéb szennyezőanyagot tartalmaz, vagy jó esetben nem tartalmaz a kútvíz. Ahol a víz minősége rosszabb, ott komoly előszűrést, vastalanítást kell alkalmazni, amihez természetesen megvannak a megfelelő megoldások és berendezések is.

 

Amennyiben szeretnél otthonodra szabott komplex ajánlatot kérni, kérlek, töltsd ki a lenti táblázatot.

A táblázat elküldését követően kollégánk telefonon keresztül is felveszi veled a kapcsolatot.

 


Név: *

Település: *

Email cím: *

Telefonszám: *

Átlagos vízfogyasztás havonta (m3):

Vízkeménység:

Egyéb fogyasztó a hálózaton:

Lágyítani vagy tisztítani szeretne:

Bekötés feltételei:

Üzenet:

Csapvíz vagy Kútvíz:

Fürdőszobák száma:

Egyéb fontos szennyezőanyag a vízben:

Más szennyeződés:

 

 


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Szia Pèter! Szeretnèk visszajelzèst adni a víztisztítóról. Nagyon praktikus, dizájnos, könnyen használható kèszülèk, ès nagyon jó ízű vizet kèszít, enyhèn èdeskès, olyan mintha egy tiszta alpesi forrásból innèk. Ez a kèszülèk egyedi a piacon, az íz világ mellett számomra az is fontos volt, hogy programozhatom a vizet kristályokkal. Mindent tud! Köszönöm. Pèter szemèlyèben pedig egy hozzáèrtő szakembert ismertem meg. További sok sikert kívánok!

Horváth Anita - Budapest 13.ker.

Már a második kancsó vízet fogyasztom !!!!! a szűrt vízet simán nyelem olyan selymes és itatja magát ! a frissen kiengedett....

Huszár Lászlóné

Mindkét gyerekemmel leteszteltem reggel a vizet és mindketten a tisztítottat felismerték! Kicsit kísérleteztem velük! Ma már nem kértek szörpöt se üdítőt csak töltögetik a kancsót!

Kovács Anikó - Budapest

A vízlágyító teszi a dolgát, teljesen jól működik, Személyes tapasztalatom, hogy azóta nekem nem viszket a bőröm fürdés után. A vízkő szinte eltűnt a csaptelepekről is. A Maunawai KINI víztisztító kancsó abszolút tökéletes. Nem tudom, hogy ez mitől van, de amióta megvan csak ezt a vizet iszom. Amikor még palackos vizet ittam/ittunk, rendszeresen kívántam és ittam a különböző szörpöket, azóta semmit és a szénsavas vizet sem kívánom. Szóval összességében abszolút elégedett vagyok mindegyikkel!

Mészáros Norbert - Tolna

Kedves Péter! Több éve már, hogy a pi-vizet fogyasztók népes táborába tartozom. Korábban bioboltból vásároltam kannaszámra a pi-vizet és amikor nem tudtam, akkor bizony ásványvízzel kellett ezt pótolnom, amiért nem rajongtam. Mivel már ismertem a pi-víz áldásos, szervezetre gyakorolt jótékony hatását és mert nem akartam gyarapítani az eldobható műanyagok mennyiségét....

Kovács István - Hortobágy

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

A vízlágyító teszi a dolgát, teljesen jól működik, Személyes tapasztalatom, hogy azóta nekem nem viszket a bőröm fürdés után. A vízkő szinte eltűnt a csaptelepekről is. A Maunawai KINI víztisztító kancsó abszolút tökéletes. Nem tudom, hogy ez mitől van, de amióta megvan csak ezt a vizet iszom. Amikor még palackos vizet ittam/ittunk, rendszeresen kívántam és ittam a különböző szörpöket, azóta semmit és a szénsavas vizet sem kívánom. Szóval összességében abszolút elégedett vagyok mindegyikkel!

Mészáros Norbert - Tolna

Már a második kancsó vízet fogyasztom !!!!! a szűrt vízet simán nyelem olyan selymes és itatja magát ! a frissen kiengedett....

Huszár Lászlóné

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-42
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

info@piviztisztito.hu

Tel.: +36 30 379 0087

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója.

2462 Martonvásár, Szent László út 5.

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés