Itt megnézheted, hogy mennyire kemény a csapvized - valamint nem árt tisztában lenned azzal, hogy mit okoz a kemény víz a házadban.

Alapismeretek - vízlágyító választás előtt

 

ecowater.jpg

 

 • Mi a vízkő, mitől lesz kemény a víz
 • A vízkeménység mérése
 • Vízkeménység Magyarországon (Nálad milyen kemény a víz)
 • Miért és mire káros a kemény víz

 


 

Mitől lesz kemény a víz:

A víz keménységét a benne oldott kalcium és magnézium sók okozzák. A keménységet általában keménységi fokban van meghatározva. 

 

 • A változó keménységet (karbonát keménységet) a kalcium-hidrogénkarbonát Ca (HCO3)2], illetve a magnézium-hidrogénkarbonát [Mg(HCO3)2] okozza. E sók oldhatósága a hőmérséklet növekedésével csökken, ezért a változó keménység a víz forralásával csökkenthető, mert a vízben rosszul oldódó karbonátok egy része csapadék (pelyhesedés) formájában kiválhat (pl. CaCO3, vagyis a kalcit, más néven mészkő).

 

 • A víz állandó keménységét olyan kalcium és magnézium sók okozzák, melyek hő hatására nem válnak ki (pl. kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát, stb.).

A két keménység együttesen adja a víz összes keménységét

 


 

A vízkeménység mérése

A keménységet általában keménységi fokban adjuk meg. Magyarországon jellemzően a német keménységi fokot használják (nk° vagy °dH). de használatos még a francia keménység (fk°) illetve az angol keménységi skála (ak°) is.

 

 • • 1 nk° keménységű az a víz, mely 10 mg/l kalcium-oxiddal (CaO) egyenértékű kalcium- vagy magnéziumvegyületet tartalmaz.
 • • 1 fk° keménységű az a víz, mely 10 mg/l kalcium-karbonátnak (CaCO3) megfelelő mennyiségű kalcium- és magnéziumvegyületet tartalmaz. (Ezen skála előnye, hogy a kalcium-karbonát molekulasúlya 100, így könnyű vele számolni.)
 • • 1 ak° keménységű az a víz, mely 14,3 mg/l kalcium-karbonátnak megfelelő mennyiségű kalcium- és magnéziumvegyületet tartalmaz.


A különféle keménységi fokok között a következő az összefüggés:
1 nk° = 1,79 fk° = 1,25 ak°

 


 

Nézd meg, hogy nálad milyen kemény a víz - Vízkeménység Magyarországon


Magyarországon keménység alapján a vizeket öt kategóriába soroljuk. Hazánk városai nagyrészt közepes illetve kemény besorolásúak. Közepes értéket mértek Nyugat-Magyarország területén, kemény a víz az ország középső részén, nagyon kemény pedig a Mecsek területén.

 

 • • 0-4 nk° nagyon lágy víz (5 nk° alatti lágy vizet nem lehet szolgáltatni)
 • • 5-8 nk° lágy víz (sok rétegvíz esik ebbe a kategóriába)
 • • 9-18 nk° középkemény víz (a háztartási gépek gyártói 16 nk° felett már keménynek ítélik a vizet)
 • • 18-30 nk° kemény víz (az összes karsztvíz ide tartozik)
 • • 30 nk° feletti nagyon kemény, 35 nk° felett vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokra

 

Amennyiben kíváncsi vagy hogy Nálatok milyen kemény a víz

Kérlek kattints erre a képre >>>

 

vizkemenyseg_terkep_2.jpg

 

vízkeménység_térkép.jpg


  

Miért káros a kemény víz az otthonodban?

 

A vízben oldott ásványi anyagok kiválnak és lerakódnak a csövekben, csapokban, szelepekben, fűtőtestekben és minden egyéb berendezésben, melyek működésükhöz csapvizet használnak. Az így kialakult vízkőlerakódások csökkentik a csövek keresztmetszetét, azok átbocsátó képességét. A vízkő nemcsak a csövek és csapok belső részein válik ki, hanem a mosdók és fürdőkádak felületén is, amelytől azok elveszítik fényüket és elszíneződnek.

 

vizko_kar_2.jpg

 

A keverőcsapok kerámia betétjei hamar elromlanak, a csap csepegni kezd, ezáltal még intenzívebbé válik a vízkőképződés és a korrózió. A zuhanyrózsák is eltömődőnek.

 

vizkoves_zuhanyfej.jpg


Vízmelegítőkben és fűtőtestekben ez a lerakódás nagymértékben rontja a hő leadást, és a fűtőelem gyors tönkremenetelét okozva. A beton kemény vízkőréteg bevonja a melegvizes bojlerek, mosó és mosogatógépek fűtőszálait, aminek következtében több idő és energia szükséges ahhoz, hogy a hőátadás megtörténjen, a fűtőrendszerek hatásfoka romlik.


Jó ha tudod, hogy 1 mm-es vízkőlerakódás a kazánban 10%-os fűtésteljesítmény csökkenést eredményez.


vizko_energiavesztes.jpg

 

A kemény víz tehát veszélyezteti:

 

- A vizet használó háztartási berendezéseket
- Csővezetékeket, csapokat
- Kazánt
- Légkondícionálókat
- Hőcserélőket

 

A tisztító- és mosószergyártó cégek termékei úgy készülnek, hogy a lágy víz használata esetén a legnagyobb a hatásfokuk. Tehát minél lágyabb vizet használunk, annál kevesebb vegyszerrel terheljük a környezetet, ami ráadásul még a pénztárcánkat is kíméli. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a vízkőtől mentes fűtési rendszernek sokkal magasabb a hatásfoka, továbbá, hogy a kerámiabetétes csaptelepek, a zuhanyrózsák, kávé- és teafőző berendezések élettartama akár kétszeresére is nőhet lágy víz használata esetén. Ez további plusz pénzkiadástól mentheti meg a családot.


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Első sorban édesanyám miatt vásároltam meg a Maunawai Pi-víztisztító készüléket. Ő 72 éves, és egy hosszú betegség okán nagyon leromlott az állapota. Nem volt étvágya, rohamosan fogyott. Egy betegtársa ajánlotta a PI vizet. Mióta anyu ezt issza, visszatért az étvágya, idönként már a kertbe is kimegy kapálgatni úgy, mint régen....

Keményné Magdi - Békéscsaba

Kedves Péter, Nagyon köszönöm! Igazán profi és minőségi összeállítás. Imádom az ilyen precíz maximalista embereket.... Ezért úgy döntöttem, hogy bár egyszerűbb és kevésbé költséges lenne a másik típussal most kiépíteni a vízlágyítást, mégis inkább várunk vele, és utólag kerül a rendszer kialakításra.

Margit - Piliscsaba

Kedves Péter! Ma megérkezett a víztisztító készülék. A csomagban minden megvolt épségben és hiánytalanul. Nagyon köszönöm az ajándékokat!!! A készülék összeszerelve és most az első adag víz folyik át rajta.

Csintalan Zsuzsanna - Hatvan

Ezúton is szeretném kifejezni megelégedésemet a készülék által tisztított viz minőségével kapcsolatosan. A tisztított vizzel főzök, az étel tartósabb, mint korábban a vezetékes vizzel készített volt. Családom minden tagja fogyasztja 2010. októbere óta. Örülök, hogy megvásároltam, ajánlottam ismerőseimnek is....

Bojtos Csabáné - Budapest IV.ker.

Nálunk az egész család csak ezt issza. Nem kell cipelni a vizet a boltból, mindig kéznél van a finom és egészséges víz. Csak ajánlani tudom a Maunawai-t.

Remete Ágnes - Budapest

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

Köszi, megszerettem a pi-vizet! Viccet félretéve örülök, hogy rászántam magam a víztisztítóra, jó érzés, hogy tettem valamit az egészségünkért. A kávé egyébként sokkal finomabb pí-vízből:))

Horváth Tamás - Monor

Decemberben vásároltam egy pí-víztisztító készüléket,és ígértem, hogy januárban visszajelzek. Teljesen jól működik a készülék, a tisztított víz pedig kifejezetten finom, úgyhogy jó döntés volt, hogy megvettem

Budai Eszter - Budapest XVI.ker.

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-07
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

info@piviztisztito.hu

Tel.: 06 20 447 1677

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója.

2462 Martonvásár, Szent László út 5.

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés