Palackozott ásványvíz, csapvíz vagy tisztított víz?

Az ásványvízes palackokon feltüntetett nagyon szép tájképeken látható forrás sok esetben szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz vagyis közműhálózatból származó csapvíz.

 

A gyártónak ez természetesen több százszoros hasznot jelent.

Az ásványvízek - műanyag flakonok - nagyon mértékben terhelik a környeztet, és egészségünket. Mire az üzletek polcira kerülnek becslések szerint egy liter vízhez két liter(!) vizet használnak fel a gyártók.

A műanyag palackokban környezeti változások hatására (hőingadozás) egészségünkre káros vegyi anyagok oldódnak ki amelyek gyengítik az immunrendszerünket, a magas ásványianyag-tartalom növeli az vesekőképződés esélyét......jobban járunk ha csapvízét fogyasztunk?

 

Öntsön tiszta vizet a pohárba

 

privatkuthoax.jpg

Emlékszik a valaha sokfelé megtalálható ingyenes ivókutakra? Ma már 

Helyettük mindenütt palackozott ásványvizet látni - munkahelyen, áruházban, otthon, étteremben. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint tavaly Magyarországon 1058 millió liter ásványvíz fogyott, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Felüdít, kalóriamentes, kényelmesen hordozható, és sokkal egészségesebb, mint az édes hörpölnivalók. Mégis egyre többen teszik fel a kérdést: vajon a palackozott víz egészségesebb-e, mint a vezetékes - na és a kényelem megéri-e a környezetre rótt terheket?idejétmúltnak tetszenek.

 

Mit rejt a palack?

 

A beszédes márkanevek és idilli tájakat ábrázoló címkék arról győzködnek, hogy az adott folyadék a világ legtisztább itala. De a csapvíz sem kevésbé tiszta. - Egészségügyi szempontból a palackozott vizekre és a csapvízre ugyanazok az előírások érvényesek - figyelmeztet dr. Kádár Mihály, az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztályának vezetője. - Ráadásul nem mindegyik flakonban van valódi ásványvíz. Igaz, a legtöbb palackos víz a föld mélyéről feltörő forrásokból ered. Van azonban olyan is, amely korántsem ilyen érintetlen helyekről, hanem a közműhálózatból származik. A vizet kezelik, tisztítják, azután sok esetben a beszerzési költségekhez képest többszázszoros áron adják el nekünk.

 

palackozott víz.jpg

 

Az emberek zöme meglepetéssel értesül arról, hogy felmagasztalt csapvizet gurít le a torkán. Bár a csomagoláson jelezni kell, honnan való a víz, de kevés vásárló van tisztában azzal, hogy pontosan mit jelentenek az egyes elnevezések.

 

Kérlek, írd be az adatokat, a többit a táblázat kiszámolja...


 

A család létszáma:

1 családtag hány liter vizet iszik egy nap : liter

Átlag mennyiért vásároltok 1 liter ásványvizet? Ft

Időtartam Ennyit költesz ásványvízre Költségek Maunawai víztisztítóval / év
1 liter vízdíj 38 fillérrel számolva
Megtakarítás
Maunawai víztisztító használatával
1 év alatt
2 év alatt
3 év alatt
4 év alatt
5 év alatt
10 év alatt

 

Mi a forrásvíz, az ásványvíz és a gyógyvíz? (Lásd keretes írásunkat.) Pedig tisztaság és ásványianyag-tartalom tekintetében nagy különbségek vannak az egyes termékek között.

Tájékozottság híján még az is előfordulhat, hogy sima csapvizet vásárolunk drága pénzért, és fel sem tűnik a különbség.

Például az egyik palackozott vizet, amelynek 2004-ig a címkéjén is feltüntették, hogy "szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz", forrásvízként aposztrofálják, ami azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb az ásványianyag-tartalma, mint az ásványvizeknek. A címkék sokszor megtévesztők.

 

A fogyasztóvédelem 2005-ös vizsgálata úgy találta, hogy 54 palackozott vízből 25 terméken rossz volt a jelölés. Akadt olyan, amelyre azt írták, hogy "alacsony ásványianyag-tartalmú", noha a benne lévő ásványi anyagok mennyisége szerint már a magas tartományba tartozott. Az is előfordult, hogy a gyártó ásványvíznek nevezte termékét, azonban aktív szén-dioxidot adott hozzá, ami kizárja ezt a megjelölést. A gyártók új termékneveket is kitalálnak, így ma már ihatunk "alpesi vizet" és "természetes vizet". Ezek a fantázianevek nem tájékoztatnak a termék valódi jellegéről, ezért a fogyasztó még kevésbé tudja, hogy ilyen termékek vásárlásakor mit tesz a kosarába.

Ha a fluorid tartalma 1,5 mg/l feletti, kisgyerekek ne fogyasszák rendszeresen.


Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egyes palackozott vizek fogyasztásának akár veszélyei is lehetnek. - Ellenőrizze a polcról levett ásványvíz összetételét - figyelmeztet Barati Sándor, a Zöld Akció Egyesület tudományos munkatársa -, ugyanis a magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása - amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnéziumsó van -, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

 

A kalciummal dúsított víz nagyon hasznos annak, aki nem fogyaszt tejtermékeket, mert allergiás vagy vegetáriánus. De még nekik sem tanácsos ilyen vízből napi 2-3 decinél többet inniuk - figyelmeztet Kiss Erika dietetikus. - Ha valakinek volt már veseköve, még ennél kevesebb is ártalmas lehet, mert ez a típusú víz beindíthatja a kőképződést.

Ugyanígy vigyázni kell a deciliterenként 150 mg-nál nagyobb nátriumtartalmú vizekkel is, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, magas a vérnyomása, vagy infarktus után lábadozik.

 

A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz veszélyes lehet a gyermekekre is: a magas sótartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést. Azonban a túl alacsony ásványianyag-tartalom is veszélyeket hordoz. Az ilyen vizek hosszú távú fogyasztása felboríthatja a szervezet ásványianyag-egyensúlyát. A literenként 100 mg-nál kisebb sótartalom kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint az átlagos csapvíz, összetétele inkább a desztillált vízére hasonlít, amelynek fogyasztása szintén nem egészséges. - A túl alacsony ásványianyag-tartalmú víz szinte kimossa a szervezetből a máshonnan felvett ásványi anyagokat - magyarázza a dietetikus.

 

Problémás pillepalackok

 

A legtöbb palackos vizet polietilén-tereftalát flakonba töltik, amit a palack aljába nyomott 1-es szám, PET vagy PETE rövidítés jelez. Ez azonban nem a legjobb megoldás.

asvanyviz_csapviz_pet_pete.jpg

 

A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk - figyelmeztet Záray Gyula professzor, a Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ elnöke.

 

Pet_palack_3.jpgA PET-gyártás során antimon-oxid katalizátort alkalmaznak. Ennek következtében a PET-palackok kilogramonként átlagosan 300 mg-os koncentrációban tartalmaznak antimont, amely az arzénhoz hasonló toxicitással bíró kémiai elem. Az antimon kioldódásának mértéke - akárcsak a lágyítóként használt ftalátoké - egyebek mellett függ a tárolási hőmérséklettől, a fényhatástól és a tárolás időtartamától.

 

 

A 28 éves szegedi Patkó Krisztina a spórolás miatt sokáig nagy tételben vásárolta meg a család havi ásványvízkészletét, és azt a ház melletti nyári konyhában tárolta. Nyaranta a palackok szinte felforrtak a zárt térben, így fogyasztás előtt mindig hűtőbe kellett tenni azokat. - Egy természetgyógyász barátnőm a szívéhez kapott, amikor meglátta, honnan hozom be a gyerekeknek szánt vizet. Patkó Krisztina ma már szűrt csapvízzel oltja a család szomját. - Megszűnt az állandó cipekedés, a gond, hogy mi legyen a kiürült palackokkal. A víz pedig jobb ízű, mint valaha. Nem is értem, eddig miért ragaszkodtam az ásványvizekhez - állítja.

 

Nem a tárolóhely magas hőmérséklete az egyetlen lehetséges veszély; az sem mindegy, mit tart a víz közelében.
Egy kémikus barátom figyelmeztetett rá, hogy nem egészséges a felmelegedett palackból inni. Míg a fogyasztásra szánt vizek tisztaságát jól felszerelt laboratóriumokban, szabványelőírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzik, addig a csomagolóeszközként felhasznált műanyagoknál erre kevesebb gondot fordítanak. Az sem megoldás, ha keményebb, vastagabb, ütésálló műanyag kulacsot vásárol, mert az ehhez használatos polikarbonátban található biszfenol-A (BPA) idegélettani és magatartászavarokat okozhat magzat-, csecsemő- és kisgyermekkorban, míg felnőtteknél valószínűleg kihat az agyra, a női ivarszervekre és az immunrendszerre.

 


Mi micsoda?

 

 • Ásványvíz: szennyeződésektől mentes, zárt, földalatti vízrétegből származó ivóvíz, átalában magas ásványianyag-tartalmú.

 

 • Forrásvíz: alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, a feltörés helyén palackozott ivóvíz, melynek azonban nem kell védett vízadó rétegből származnia, és nem szükséges a forrást hivatalosan elismertetni.

 

 • Gyógyvíz: kifejezetten magas ásványianyag-tartalmú ital, amelynek bizonyos betegségekre vantkozó gyógyhatását orvosi vizsgálatok igazolják. Csak korlátozott mennyiségben szabad fogyasztani!

 

 • Ivóvíz: az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött, viszonlyag állandó összetételű víz, amelyet folyó menti, parti kutakból vagy fúrt kutakból nyernek. A fogyasztás előtt fizikai, kémiai és biológiai eljárásal tisztitják.

 

 • Vízalapú ital: mesterséges adalékanyagokkal (például szén-dioxiddal vagy aromákkal) dúsított ital.

 

 • Pi-víz: A 60-as években a japán Nagoyai Egyetem kutatója, Shoi Yamashita professzor felfedezte, hogy az "élő víz", mely a növényekben található, biológiai és fizikai szempontból jelentősen különbözik az általánosan felhasznált ivó- és forrásvizektől, és nagyon hasonlít testünk saját sejtvízének összetételére.Kutatásai ezt követően arra irányultak, hogyan lehetséges az ivóvizet élő vízzé alakítani. Shoi Yamashita és Shinji Makino 1964-ben először állítottak elő egy olyan szerkezetet, ami a vizet az eredeti, élő állapotába képes visszaállítani. Ezt az élő vizet nevezzük PI víznek. A PI víz nem mesterségesen előállított anyag és nem is új keletű csodaszer. A természetben élő összes szövetben találunk PI vizet, mivel ez az élővilág fő alkotóeleme. A PI víz szerkezeti felépítése tehát megegyezik a növényekben található víz szerkezetével.

 

 Na jó..de akkor itt vannak a jogosan a kérdéseink:

 

 • Mit igyak?
 • Mit igyon a családom és mit itassak a gyerekeimmel?
 • Mi az egészséges?
 • Mivel járok anyagilag is (ez sem egy utolsó érv) a legjobban úgy, hogy egészséges is legyen?
 • Hogyan válasszak?

 

Azt gondolom, a legjobb megoldás mindig, ha saját kezünkbe vesszük a dolgokat. Így nem leszünk kiszolgáltattva az ásványvíz gyártók érdekeinek, nem kell a klóros, és egyébb szennyeződéseket tartalmazó csapvizet innunk...

 

És itt egy kis segítség: 

 

 
 
Felhasznált forrás: antalvali.com

 


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Tisztelt Jancsik Péter! Szükségem lenne még egy készülékre. 2 éve Floridában használok egyet. Nagyobbik fiam rendelte és küldte ki nekem. A nyarat otthon fogjuk tölteni és ott is szeretném Maunawai vizet fogyasztani.

Hegyi Katalin. SUNRISE, F.L. USA.

Nálunk az egész család csak ezt issza. Nem kell cipelni a vizet a boltból, mindig kéznél van a finom és egészséges víz. Csak ajánlani tudom a Maunawai-t.

Remete Ágnes - Budapest

Kedves Péter, Minden rendben volt az összeszereléssel, és nagyon-nagyon elégedettek vagyunk. Oly annyira,hogy szükségünk is volna még egy ugyanilyen készülékre a szüleim részére.

Szabó Erika - Szentendre

Első sorban édesanyám miatt vásároltam meg a Maunawai Pi-víztisztító készüléket. Ő 72 éves, és egy hosszú betegség okán nagyon leromlott az állapota. Nem volt étvágya, rohamosan fogyott. Egy betegtársa ajánlotta a PI vizet. Mióta anyu ezt issza, visszatért az étvágya, idönként már a kertbe is kimegy kapálgatni úgy, mint régen....

Keményné Magdi - Békéscsaba

Köszönöm a gyorsaságot és a precizitást. Tegnap már meg is kaptam a csomagot hiánytalanul....

Nánási Imre - Dorog

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

A víztisztító berendezést rendben megkaptuk.A víz csodálatosan finom. A további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok.

Piatsek Györgyné - Budapest 19.ker.

A vízlágyító teszi a dolgát, teljesen jól működik, Személyes tapasztalatom, hogy azóta nekem nem viszket a bőröm fürdés után. A vízkő szinte eltűnt a csaptelepekről is. A Maunawai KINI víztisztító kancsó abszolút tökéletes. Nem tudom, hogy ez mitől van, de amióta megvan csak ezt a vizet iszom. Amikor még palackos vizet ittam/ittunk, rendszeresen kívántam és ittam a különböző szörpöket, azóta semmit és a szénsavas vizet sem kívánom. Szóval összességében abszolút elégedett vagyok mindegyikkel!

Mészáros Norbert - Tolna

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-07
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

info@piviztisztito.hu

Tel.: 06 20 447 1677

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója.

2462 Martonvásár, Szent László út 5.

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés