Az elmúlt években megnövekedett a vásárlói igény az olyan műanyag termékek iránt, melyek mentesek a hormonrendszert károsító Biszfenol A (BPA) vegyi anyagtól. A fejlesztések elvezettek néhány jelentősebb pozitív változáshoz a műanyag élelmiszertárolók, ital, és vizes palackok gyártása területén.
Vegyi anyagok a palackozott vizekben.
Egy új németországi tanulmány ezzel szemben több ezer más potenciálisan veszélyes káros vegyianyagot talált, melyek még mindig kioldódnak a műanyag termékekből az élelmiszerekbe és italokba, beleértve az endokrin rendszert károsító kémiai anyagot (EDC), ami di(2-ethylhexyl) fumarate, vagy DEHF néven ismert, mely teljes mértékben szabályozatlan.
Martin Wagner és kollégája Jorg Oehlmann a Goethe Egyetemről, Frankfurtból, együtt egy kutatócsoporttal a Német Szövetségi Hidrológiai Intézetből jött rá erre, miután 18 különböző palackozott vízterméket vizsgáltak meg, hogy megnézzék az EDC-k jelenlétét. Biológiai tesztek és tömegspektrometria fejlett kombinációjának használatával a csapat 24,520 vegyianyagot azonosított, melyek jelen voltak a vizsgált vízben.
De ami jelentős aggodalmat okoz, és úgy tűnik, hogy a tanulmány megállapításait alátámasztja az a DEHF volt. Ez egy lágyító vegyianyag, melyet a műanyag palackok rugalmasabbá tételére használnak.
A beszámoló szerint a DEHF egyértelműen azonosítható volt a vizsgált vizekben, mint a legkövetkezetesebb és legnyilvánvalóbb bűnös az anti-ösztrogén aktivitás okozójaként.
A tanulmány kiadott kivonata:
- 18 palackozott víztermék közül 13-nál "jelentős" anti-ösztrogén aktivitást figyeltek meg,
- A 18 mintából 16-nál úgy találták, hogy gátolja a test androgén receptorait meghökkentő 90 százalékos mértékben.
- Ezen túlmenően a 24,520 egyéb kémiai vegyületet a DEHF mellett antagonista aktivitásúként azonosították, ami azt jelenti, hogy ezek is hátrányosak a szervezet hormonális rendszerére.
- Több ezer hormonrendszert károsító vegyianyagot használnak műanyagok előállításához, melyek bizonyítottan nem biztonságosak
Bár a DEHF látszólag nincs egyedül az endokrin rendszerben a jelentős károk okozásában, a csapat nem tudta azonosítani azt a vegyianyagot, mely kifejezetten androgén ellenes.
Ez azt sugallja, hogy vannak más vegyianyagok, vagy kémiai kombinációk, melyek kioldódnak a palackozott vízbe, mely megzavarja a szervezet kémiai jelzőrendszerét, ami természetesen felelős a hormontermelésért és felhasználásért.
"Alátámasztottuk a DEHF, valamint a dioctyl fumarate és a maleát jelenlétét és biológiai aktivitását hitelesített szabványok alkalmazásával." - áll a kutatók jelentésében.
"Mivel a DEHF anti-ösztrogén, de nem anti-androgén, ebből arra következtetünk, hogy még azonosítatlan endokrin rendszert károsító vegyianyagok járulnak hozzá a palackozott víz antagonista hatásához."
Így, miközben a DEHF-el kapcsolatos eredmények úttörőek, a kutatásból levonható következtetések még több tanulmányt tesznek szükségessé azon kémiai anyagok meghatározásában, melyek ételeinkbe és italainkba oldódnak ki...
És még nem beszéltünk ennek a kioldódásnak a mértékéről...!
Mit tehetünk?
A válasz egyszerű, ne igyunk palackozott vizet!
Az alábbi videó elég informatív, melyből sok szükséges dolgot megtudhatsz a palackozott vízről (jobb alul a második ikonnal a magyar felirat bekapcsolható) :