Gyilkos mikroműanyagok a csapvízben…

Láthatatlan mikroműanyagok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos. Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyag mikro-rostok.

 

mikroműanyag.jpg

 

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikro-műanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy "a műanyagszennyezés már abszolút mindent elért".

 

Évente csaknem 300 millió tonna műanyagot termelünk, és ennek mindössze húsz százalékát hasznosítjuk újra, a többi a földet, a vizet vagy a levegőt szennyezi.

 

Az apró műanyagdarabokat elsőként a tengerekben figyeltek meg az 1970-es években. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. Mikro-műanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Az egy mikrométer alattiakat nano-műanyagoknak nevezik.

 

A Magyarországon végzett mikroműanyag-vizsgálatot során kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. A mérési eredmények alapján elmondható, hogy a szennyezés nem csak adott régiót érint, hanem globálisan jelen van vizeinkben.

 

műanyag az ivovizben.jpg

 

Hazánkban és Európában a folyók a műanyaghulladék legjelentősebb szállítói. A Duna ausztriai szakaszán végrehajtott mérések alapján évente több mint 1500 tonna, 5 cm-nél kisebb műanyag kerül a Fekete-tengerbe. Az Ausztriában észlelt szennyezettség feltehetően érinti a Duna alsóbb régióit is, de azon a folyószakaszon még nem végeztek vizsgálatokat. A Rajnában 11 mintavételi ponton vizsgálták a 300 μm és 5 mm közötti mikroműanyagok jelenlétét. Az összes mintát szennyezettnek találták.

 

A szennyvíztisztító telepekre érkező és onnan elfolyó szennyvizekben, valamint különböző üledékekben (tengerparti, mélytengeri, tavi) egyaránt kimutattak mikroműanyagokat. Egy német tanulmányban 12 szennyvíztisztító telepet mértek fel. A tisztított szennyvízben 100 és 1500 részecskét találtak egy köbméterre vonatkoztatva, amelyek átmérője főként 50-100 μm közötti volt.

 

A magyarországi ivóvízbázisok egy része úgynevezett sérülékeny földtani környezetben található, ami azt jelenti, hogy a felszínen található szennyező forrásoktól nem vagy csak részben védi meg a vízbázisokat a fölöttük lévő kőzetréteg. Területünkön 156 ivóvízbázis közül 86 sérülékeny, melyek nem védettek a mikroműanyag szennyeződéstől sem, kiemelten pl. a partiszűrésű (Budapest és a Duna vonala - a lakósság 1/3-a) vízbázisokból nyert ivóvíz.

 

A mikroműanyagok elfogyasztása ételeinkkel (pl. tengeri halak), vagy csapvízzel erősen károsítja egészségünket. Ezek az anyagok az emésztőszervek elzáródását képesek előidézni, de az érdes részecskék koptathatják is a tápcsatorna felületét, illetve képesek a szövetekbe beágyazódni, és különböző gyulladásos folyamatok indukálni. A fizikai hatásokon túl kémiai mérgezést is okoznak, hiszen a gyártás során felhasznált, többnyire mérgező vagy hormonháztartást zavaró anyagok (pl. biszfenol-A [BPA], ftalátok, égésgátlóként használt polibrómozott bifeniléterek [PBDE]) kioldódnak a szövetbe ágyazódót műanyag részecskéből.

Ezek az anyagok viszont erősen rákkeltőek.

 

műanyagot-evett-plankton.jpg

A képen: Mikroműanyagot evett a plankton...

 

muanyag_madarban.jpg

 

A beágyazódott részecskének köszönhetően csökkenhet az enzimtermelődés és a táplálkozási aktivitás is. A tápanyagok nehezebb felszívódását idézhetik elő, mely gyerekek esetében növekedési zavarokat okozhat. A reprodukciós folyamatokra is hatással lehetnek; csökkenhet a szteroid hormon szint, kitolódhat a peteérés.

 

fekelyes-hal.jpg

Műanyagot esznek a halak, ami rákosodási folyamatokat indít...

 

Sajnos a műanyag megtalálta az útját és visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. Szörnyű tény, hogy a csapvíz minőségét is érinti az emberiség műanyagpazarlása, ezért ahol tudjuk, redukáljuk a műanyagban tárolt termékek vásárlást. Amíg az élelmiszerekkel mikro és nano-műanyag tartalmát egyenlőre nem vizsgálják, és jelenleg nincs hathatós módszer a kikerülésére, addig a csapvízben bekerülő részecskéket egy jó minőségű víztisztító berendezés 100%-ban tudja szűrni.

 

Kérdésed van az egészséges ivóvízzel kapcsolatban? 
Tudj meg minden fontos információt arról, hogy mennyire fontos egészséged fenntartásához a tiszta víz. Olvasd cikkeinket, életmód tanácsainkat. 

Keresztnév *

Email *


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Kedves Péter, Minden rendben volt az összeszereléssel, és nagyon-nagyon elégedettek vagyunk. Oly annyira,hogy szükségünk is volna még egy ugyanilyen készülékre a szüleim részére.

Szabó Erika - Szentendre

A víztisztító berendezést rendben megkaptuk.A víz csodálatosan finom. A további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok.

Piatsek Györgyné - Budapest 19.ker.

Mindkét gyerekemmel leteszteltem reggel a vizet és mindketten a tisztítottat felismerték! Kicsit kísérleteztem velük! Ma már nem kértek szörpöt se üdítőt csak töltögetik a kancsót!

Kovács Anikó - Budapest

Ezúton is szeretném kifejezni megelégedésemet a készülék által tisztított viz minőségével kapcsolatosan. A tisztított vizzel főzök, az étel tartósabb, mint korábban a vezetékes vizzel készített volt. Családom minden tagja fogyasztja 2010. októbere óta. Örülök, hogy megvásároltam, ajánlottam ismerőseimnek is....

Bojtos Csabáné - Budapest IV.ker.

Decemberben vásároltam egy pí-víztisztító készüléket,és ígértem, hogy januárban visszajelzek. Teljesen jól működik a készülék, a tisztított víz pedig kifejezetten finom, úgyhogy jó döntés volt, hogy megvettem

Budai Eszter - Budapest XVI.ker.

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

Kedves Péter! Ma megérkezett a víztisztító készülék. A csomagban minden megvolt épségben és hiánytalanul. Nagyon köszönöm az ajándékokat!!! A készülék összeszerelve és most az első adag víz folyik át rajta.

Csintalan Zsuzsanna - Hatvan

Decemberben vásároltam egy pí-víztisztító készüléket,és ígértem, hogy januárban visszajelzek. Teljesen jól működik a készülék, a tisztított víz pedig kifejezetten finom, úgyhogy jó döntés volt, hogy megvettem

Budai Eszter - Budapest XVI.ker.

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-42
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

info@piviztisztito.hu

Tel.: +36 30 379 0087

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója.

2462 Martonvásár, Szent László út 5.

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés