Gyilkos mikroműanyagok a csapvízben…

Láthatatlan mikroműanyagok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos. Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyag mikro-rostok.

 

mikroműanyag.jpg

 

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikro-műanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy "a műanyagszennyezés már abszolút mindent elért".

 

Évente csaknem 300 millió tonna műanyagot termelünk, és ennek mindössze húsz százalékát hasznosítjuk újra, a többi a földet, a vizet vagy a levegőt szennyezi.

 

Az apró műanyagdarabokat elsőként a tengerekben figyeltek meg az 1970-es években. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. Mikro-műanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Az egy mikrométer alattiakat nano-műanyagoknak nevezik.

 

A Magyarországon végzett mikroműanyag-vizsgálatot során kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. A mérési eredmények alapján elmondható, hogy a szennyezés nem csak adott régiót érint, hanem globálisan jelen van vizeinkben.

 

műanyag az ivovizben.jpg

 

Hazánkban és Európában a folyók a műanyaghulladék legjelentősebb szállítói. A Duna ausztriai szakaszán végrehajtott mérések alapján évente több mint 1500 tonna, 5 cm-nél kisebb műanyag kerül a Fekete-tengerbe. Az Ausztriában észlelt szennyezettség feltehetően érinti a Duna alsóbb régióit is, de azon a folyószakaszon még nem végeztek vizsgálatokat. A Rajnában 11 mintavételi ponton vizsgálták a 300 μm és 5 mm közötti mikroműanyagok jelenlétét. Az összes mintát szennyezettnek találták.

 

A szennyvíztisztító telepekre érkező és onnan elfolyó szennyvizekben, valamint különböző üledékekben (tengerparti, mélytengeri, tavi) egyaránt kimutattak mikroműanyagokat. Egy német tanulmányban 12 szennyvíztisztító telepet mértek fel. A tisztított szennyvízben 100 és 1500 részecskét találtak egy köbméterre vonatkoztatva, amelyek átmérője főként 50-100 μm közötti volt.

 

A magyarországi ivóvízbázisok egy része úgynevezett sérülékeny földtani környezetben található, ami azt jelenti, hogy a felszínen található szennyező forrásoktól nem vagy csak részben védi meg a vízbázisokat a fölöttük lévő kőzetréteg. Területünkön 156 ivóvízbázis közül 86 sérülékeny, melyek nem védettek a mikroműanyag szennyeződéstől sem, kiemelten pl. a partiszűrésű (Budapest és a Duna vonala - a lakósság 1/3-a) vízbázisokból nyert ivóvíz.

 

A mikroműanyagok elfogyasztása ételeinkkel (pl. tengeri halak), vagy csapvízzel erősen károsítja egészségünket. Ezek az anyagok az emésztőszervek elzáródását képesek előidézni, de az érdes részecskék koptathatják is a tápcsatorna felületét, illetve képesek a szövetekbe beágyazódni, és különböző gyulladásos folyamatok indukálni. A fizikai hatásokon túl kémiai mérgezést is okoznak, hiszen a gyártás során felhasznált, többnyire mérgező vagy hormonháztartást zavaró anyagok (pl. biszfenol-A [BPA], ftalátok, égésgátlóként használt polibrómozott bifeniléterek [PBDE]) kioldódnak a szövetbe ágyazódót műanyag részecskéből.

Ezek az anyagok viszont erősen rákkeltőek.

 

műanyagot-evett-plankton.jpg

A képen: Mikroműanyagot evett a plankton...

 

muanyag_madarban.jpg

 

A beágyazódott részecskének köszönhetően csökkenhet az enzimtermelődés és a táplálkozási aktivitás is. A tápanyagok nehezebb felszívódását idézhetik elő, mely gyerekek esetében növekedési zavarokat okozhat. A reprodukciós folyamatokra is hatással lehetnek; csökkenhet a szteroid hormon szint, kitolódhat a peteérés.

 

fekelyes-hal.jpg

Műanyagot esznek a halak, ami rákosodási folyamatokat indít...

 

Sajnos a műanyag megtalálta az útját és visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. Szörnyű tény, hogy a csapvíz minőségét is érinti az emberiség műanyagpazarlása, ezért ahol tudjuk, redukáljuk a műanyagban tárolt termékek vásárlást. Amíg az élelmiszerekkel mikro és nano-műanyag tartalmát egyenlőre nem vizsgálják, és jelenleg nincs hathatós módszer a kikerülésére, addig a csapvízben bekerülő részecskéket egy jó minőségű víztisztító berendezés 100%-ban tudja szűrni.

 

Kérdésed van az egészséges ivóvízzel kapcsolatban? 
Tudj meg minden fontos információt arról, hogy mennyire fontos egészséged fenntartásához a tiszta víz. Olvasd cikkeinket, életmód tanácsainkat. 

Keresztnév *

Email *


viztisztito_a_tiszta_vizert.png

AZT HISZED TUDOD, MIT ISZOL?

Ismerd meg a 10 legsokkolóbb tényt a csapvizről. 10 tényt, amiről senki nem beszélt még neked (nem véletlenül). 10 tényt, amivel minden egészségtudatos családnak tisztában kell lennie.

Érdekel a 10 tény!

maunawai_premium_hater.png

MAUNAWAI®

PI-víztisztító készülékek

Egészéges PI-víz, 8 Ft/liter áron cipelés nélkül!

 

fb_kini_konyha_hu.jpg

 

fb_kini_reggel_hu.jpg

 


fb_kini_ital_hu.jpg

 

Tiszta víz főzéshez is

 


  

szennyezett-az-ivoviz-magyarorszag.jpg

Több mint 300 településen mintegy 800 ezer ember még mindig arzénes vizet iszik!

 

ikon_checklist.pngMire figyelj? 

Csekklista víztisztító- vásárláshoz

ikon_poharviz.pngAz élet víze

Tudj meg többet a PI
vízről!

  

Maunawai szurovizsgalati eredmenyek_2017_forma-1.jpg

 

Maunawai szűrővizsgálati eredmények

 

Rólunk mondták: 

 

Köszönjük a MAUNAWAI termékcsalád Quelle PiPrime K2 víztisztító berendezését. Tökéletes vizet készít. Nagyon jó ízű. Sokkal szívesebben iszunk vizet. Pedig nekünk nem csapvízből kell, hanem kút vízből. Az üveg tartállyal tökéletes és nagyon szép.

Brassai Tamás - Pákozd

Tisztelt Jancsik Péter! Szükségem lenne még egy készülékre. 2 éve Floridában használok egyet. Nagyobbik fiam rendelte és küldte ki nekem. A nyarat otthon fogjuk tölteni és ott is szeretném Maunawai vizet fogyasztani.

Hegyi Katalin. SUNRISE, F.L. USA.

Kedves Péter! Ma megérkezett a víztisztító készülék. A csomagban minden megvolt épségben és hiánytalanul. Nagyon köszönöm az ajándékokat!!! A készülék összeszerelve és most az első adag víz folyik át rajta.

Csintalan Zsuzsanna - Hatvan

Nálunk az egész család csak ezt issza. Nem kell cipelni a vizet a boltból, mindig kéznél van a finom és egészséges víz. Csak ajánlani tudom a Maunawai-t.

Remete Ágnes - Budapest

Első sorban édesanyám miatt vásároltam meg a Maunawai Pi-víztisztító készüléket. Ő 72 éves, és egy hosszú betegség okán nagyon leromlott az állapota. Nem volt étvágya, rohamosan fogyott. Egy betegtársa ajánlotta a PI vizet. Mióta anyu ezt issza, visszatért az étvágya, idönként már a kertbe is kimegy kapálgatni úgy, mint régen....

Keményné Magdi - Békéscsaba

 

 

Maunawai KINI_1_ hossztávú teszt.png

 

Maunawai KINI szűrőkancsó hosszútávú teszt

Ezúton is szeretném kifejezni megelégedésemet a készülék által tisztított viz minőségével kapcsolatosan. A tisztított vizzel főzök, az étel tartósabb, mint korábban a vezetékes vizzel készített volt. Családom minden tagja fogyasztja 2010. októbere óta. Örülök, hogy megvásároltam, ajánlottam ismerőseimnek is....

Bojtos Csabáné - Budapest IV.ker.

Szia Pèter! Szeretnèk visszajelzèst adni a víztisztítóról. Nagyon praktikus, dizájnos, könnyen használható kèszülèk, ès nagyon jó ízű vizet kèszít, enyhèn èdeskès, olyan mintha egy tiszta alpesi forrásból innèk. Ez a kèszülèk egyedi a piacon, az íz világ mellett számomra az is fontos volt, hogy programozhatom a vizet kristályokkal. Mindent tud! Köszönöm. Pèter szemèlyèben pedig egy hozzáèrtő szakembert ismertem meg. További sok sikert kívánok!

Horváth Anita - Budapest 13.ker.

További vélemények a Maunawai víztisztítóról

Adószám: 23561441-2-43
Bankszámla: Raiffeisen Bank
12011739-01373191-00100002

SWIFT: UBRTHUHB
IBAN: HU62 1201 1739 0137 3191 0010 0002

jancsik.peter@piviztisztito.hu

Tel.: 06 20 447 1677

 maunawai_logo_hu.pngA GeoMag Water Kft. a Maunawai PI víztisztító készülék kizárólagos magyarországi forgalmazója

 

Impresszum Adatvédelmi Tájékoztató | Általános Szerződési Feltételek 

 Fizetési és Szállítási Feltételek I Elállási Jog I Vásárlók Jogai - Tájékoztató

Honlapkészítés